Kategóriák
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Házhozszállítás

A Szatócsboltról

szatócsbolt főnév (elavulóban)
Olyan kisebb (főleg falusi v. kisvárosi) vegyeskereskedés, melyben mindenféle közszükségleti cikket (élelmiszert, italt, rövidárut, vasárut, dohányt stb.) árusítanak. A város végén egy szatócsboltban vett huszonnégy darab páros zsemlyét. (Jókai Mór) A szomszédos szatócsboltokban nem tudták útba igazítani. (Mikszáth Kálmán)
szatócsbolti; szatócsboltos.
Kókáról

Fekvése

A Duna-Tisza közén, annak északi részén, Budapesttől kb. 35 km-re helyezkedik el. Kóka a Magyar Alföld, Tápió-Galga-Zagyva vidékéhez tartozik. Kóka települése Budapest XVII. Kerületéhez 24 km, Budapest belvárosáig 50 km, Nagykátához 18 km, Monor 28 km, Cegléd 47,6 km, Hatvan 25 km távolságra található közúton. Kóka területe 4.436,6 ha, melyből 433,3 ha belterület, 4.003,3 ha külterület.

Látnivalók

 • Római katolikus templomát és plébánosát ugyan csak 1651-től ismerhetjük, de minden bizonnyal az első római katolikus templom sokkal korábbi. A régi templomot 1803-ban Thury Pál plébános nagyon rozoga állapotban találta, majd 1806-ban egy tomboló szélvihar még a templomtetőt is levetette, ami miatt új templom építésébe kezdtek. A ma is álló templom 1822. szeptember 7-re készült el. Ezt követően több alkalommal is felújították, a legutóbbi felújítást 2010 késő őszén kezdték el.
 • Római katolikus plébánia műemlék épület, a templom mellett található, feltehetően Ybl Miklós tervezte 1845 körül. L-alakú földszintes sarokház, klasszicista stílusban.
 • Szent Margit kápolna műemlék épület, a település szélén, magaslaton álló barokk egyhajós épület, 1700-1729 között épült. A síkmennyezetes belsőben barokk oltárépítmény van, oltárképe Szent Margitot ábrázolja. A kápolna építéséhez e domb lábánál álló Szent Ferenc-rendiek kolostorából megmaradt építőanyagot is felhasználták. Az Árpád-házi Szent Margitról elnevezett kápolnában, a júniusi Margit naptól kezdődően, 8 napig itt tartják a szentmiséket. A Margit hegyen található a Kossuth emlékmű is, ugyanis Kossuth Lajos innen nézte az 1849. április 6-án a magyar seregek vonulását.
 • A templom előtt, keletre látható az első és második világháborúban meghalt katonák emlékére emelt kőből faragott emlékmű.
 • A falu iskoláját már a XVI. század második felében említik. A folyamatos tanítás a XVIII. század első fele után indult be, hiszen a település több alkalommal elnéptelenedett a török uralom vége, illetve a kuruc-labanc háborúk alatt. Az egyházhoz tartozó kántortanító az írás és olvasás tudományára tanította a diákokat. Kezdetben a plébánián és a kántor lakásán tanultak, majd a községháza adott otthont a tanulni vágyóknak. Nyáron 60-70, télen 180 diákot is számláltak. 1909-től 1948-ig keresztes nővérek foglalkoztak a lányokkal, a fiúkkal pedig kántorok, illetve világi tanítók. 1940-ben épült fel a Dózsa György úti iskola három tanteremmel, amely a jelenlegi iskola elődje volt.
 • A község óvodája az egykori Károlyi kastélyban található, ahol több mint 180 kisgyerek oktatása-nevelése folyik. Az óvodások számára számos érdekes és értékes rendezvényt szerveznek a lelkes óvónők. Az advent vagy a Karácsonyi Ünnepeket feledhetetlen élmény nyújtanak úgy a gyerekeknek, mint a felnőtteknek.
 • A községházát az 1932-ben építették fel.
 • A község Művelődési Házát és Sportcsarnokát 1994-ben építették. A Makovecz stílusban épült Művelődési házban 2 klubhelyiség, könyvtár, színházterem is található.
 • A falu központjában, a Kossuth Lajos úton látható a kókai Kossuth Falumúzeum, mely intézmény 1998. március 15-én került megnyitásra. A múzeumban megismerhetjük Kóka község múltját, szokásait, eszközeit, népviseletét és életmódját, továbbá kultúráját tükröző, hagyományőrző munkáját.
 • A Bereg-kút Kóka legrégibb ivóvízellátó helye már a török-korban is. A Bereg-kút a Szent Margit kápolna lábánál a Füszögi-völgyben található. A Szent Ferenc-rendiek kolostorának kútja volt. Valószínűsíthető, hogy a kolostort a törökök lefoglalták, bizonyíték rá, hogy a kút első tisztításakor török szablyák, kovás puskák kerültek elő.
 • A Kókai borvidék több mint 400 éves szőlő- és borkultúrával rendelkező település közel 115 ha szőlőterülettel rendelkezik. Szőlőterületek elnevezése: Felső-hegy, Alsó-hegy, Kutya-hegy, Margit-hegy. Kellemes sétákat lehet tenni a madarak énekétől hangos, erdős részekkel borított pincesorok között.
 • A látnivalók között megemlíthető a Donát-szobor, Szent István mellszobra, IV. Béla emlékműve, II. Rákóczi Ferenc emléktáblája, az aradi 13 vértanú emlékköve, az 1956-os forradalom emléktáblája és a trianoni kereszt.
 • A Kókai Kerékpárút első szakasza már 2006-ban elkészült a Nagykátai út mentén egészen a Dózsa György útig, majd 2011-ben további 1400 m hosszan kiegészült a kerékpározásra szolgáló út, a Dózsa György út mentén.
 • Berki Krisztián Sportcsarnok Kóka Kossuth Lajos Általános Iskolánál.